Adventben nap mint nap találkozunk szebbnél szebb jászolokkal és szépen díszített karácsonyi jelenetekkel. De milyen is lehetett a jászol és a betlehemi istálló akkoriban?

Néhány gondolatot szeretnék ezzel kapcsolatban megosztani veletek. Hogyan is néz ki manapság a vásáraink főterén kidíszített betlehemes? Minden ragyog, minden szereplő díszes ruhába van felöltözve, aranyos mesébe illő mosolygó állatfigurák és nagy boldogság sugárzik mindenki arcától.

De milyen is lehetett eredetileg az a jászol és az istálló ahol a Megváltó született? Biztos sokan jártatok már igazi istállóban. Mit is látunk, érzünk, hallunk amikor belépünk egy ló, csirke, marha vagy birka istállóba?

Először is egy igen kellemetlen szag fogad. Az ott nem kimondottan önszántukból „lakó” állatok kicsit sem mosolyognak. És a hőmérséklet sem a Bahamák éghajlatának megfelelő. Mégis melyik nő akarná egy ilyen istállóban, jászolban megszülni gyerekét? Kinek jutna egyáltalán eszébe mindez?

Úgy gondolom manapság senkinek és még nagy szükség esetén is inkább mennénk kórházba vagy egy rokonunkhoz ismerősünkhöz ha hasonló cipőben járnánk. Az istállóban egy olyan kép tárul elénk, hogy bár a betlehemi csillag fénye beragyogja az eseményt, ott korán sem volt minden mesébe illő leányálom.

Az istállóban pár percet tartózkodni is kellemetlen, sőt ott tölteni az egész éjszakát és a szülést is átélni már-már az emberi határokat súrolja.

Miért is kellett a megváltónak istállóban születnie? Azért mert bár Isten „A tulajdonába jött, de övéi nem fogadták be.” (Jn, 1:12). Annak ellenére, hogy az emberek, akik ismerték az írást, tudhatták volna, az Úr maga ad majd nektek jelet. Íme, a szűz fogan, és fiút szül, s nevét Emmánuelnek fogja hívni (Iz, 7:14). Mindez egy olyan cselekedetről tanúskodik, amit emberi ésszel nem tudunk és nem is feltétlenül lehet megérteni.

Miért történt meg mindez? Hogy „akik befogadták, azoknak hatalmat adott, hogy Isten gyermekei legyenek.” (Jn, 1:12)

Ezért, mindenkinek, aki jobban át szeretné élni vagy meg szeretné jobban érteni karácsony üzenetét, annak azt javaslom, menjen el egy közeli istállóban (a nagymamánál vagy a nagyszülőknél olykor még megtalálható). Lépjen be egy kicsit és álljon meg pár percet, képzelje el a jelenetet és érezze át a hely szellemét. Így talán jobban megérthetjük mi is történt akkor és mivé alakult át (mivé tettük mi emberek) manapság a karácsonyt és a betlehemi jelenet.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú