A mai munkanap után valamilyen okból a Bazilika felé veszem az irányt. Úgy érzem, most jó irányba indulok el. Lássuk, mi is történt pontosan: személyes történet következik!

Szerda késő délután van. Munka után sokfelé vezethetne az utam, de ma a Bazilika felé veszem az irányt. Itt az ádvent, a készülődés időszaka, így gyónni indulok, még a 6-os mise előtt. Közben persze lélekben is készülök: magamban végigpörgetem a bűneimet, a jól ismert lelki tükröt.

A gondolataimban elmerülve szelem az utcákat, fordulok jobbra és balra, majd egyszer csak megjelenik előttem a Bazilika. Az előtte lévő tér teljes színpompában díszeleg, hömpölyög a tömeg, rotyognak a serpenyők, kattognak a szelfiképek, szól a Christmas zene, zajlik az élet.

Szerencsére most nem zökkenek ki a gondolataimból, próbálom átverekedni magamat a tömegen. Most nem állok le magamban háborogni azon, hogy vajon jó felé haladunk? Ilyennek kell lennie egy ádventi készülődésnek? De nem, most nem.

Suhanok tovább fel a lépcsőn a Bazilikába. Keresem a gyóntatószéket (nem gyóntam még itt), majd megpillantom az egyiket, ahol fel van kapcsolva a lámpa. A belső rész teljesen körbe van kerítve, a turistáknak eddig és ne tovább – mondja a tábla. Tovább lépek ezen az akadályon és megállok a gyóntatószék előtt. Várok. Ez most nem az idegesítő várakozás, nem a „haladjuk már” kategória. Sokkal inkább az ima, a magamba fordulás pillanatai. Szerencsére a fényképezőgép villanások itt sem tudnak kizökkenteni gondolataimból.

Kilép egy idős néni a fülkéből, vele együtt az idős atya is, érdeklődve nézek felé, majd int, hogy még egy ember belefér – bár siet, mert készülnie kell a misére. A gyóntatószék mellett állunk meg. Bűnök felsorolása, bűnbánat, lelki gondolatok, elégtétel, feloldozás. Elindulnék kifelé, de nem, inkább beülök az egyik padsorba, mindjárt kezdődik a mise. Immáron bűntől megtisztulva ülök a padsorban.

A Bazilikából kilépve újra a hömpölygő tömeg vesz körül és ezer meg ezer impulzus ér, de most már egészen másként lépdelek tovább. Valami felemelő érzést érzék, felszabadultságot és elkezdek dúdolni egy dalt: „nélküled az életem, céltalan értelmetlen…”

Arra gondolok, hogy Isten mindig hív. Nem az a kérdés, hogy vajon hív-e engem, inkább az, hogy meghallom-e ezt a hívást? Mert sok minden útban lehet. Ezért írtam le ilyen hosszan ezt a történetet. Útban lehet a hétköznapi fáradságom vagy a „semmire sincs időm” szokásos szöveg. De a lényeg mégiscsak a saját döntésem, hogy mi mellett döntök. Mert igen, dönthetek úgy, hogy átsuhanok az akadályok felett. Mert Isten vár rám. Ha úgy döntök, akkor találkozhatok vele, bármi is történik körülöttem.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú