A nagyböjt nem egy tisztitókúra vagy egy vegetriánus periódus. Kérlek ne így gondolj rá. Ferenc pápa azt ajánlja, amiről a Time is beszámol, hogy ne felületes dolgokban böjtöljünk. Persze tartsuk meg a hústilalmat, de nézzünk magunkba, hogy hol vagyunk igazán megkísértve, hol van szükségünk megtisztulásra.

“Az Isten és az emberek iránti közöny jelenti az igazi kisértést számunkra, keresztények számára. Minden évben a böjti időszak alatt újra és újra meg kell hallanunk a próféták hangját, akik felkiáltanak és a lekiismeretünkre hatnak."

Ferenc pápa beszédében említette, hogy figyelnünk kell belső életünkre is, mert csak így őrizhetjük meg érzékenységünket a többi embertársunk szenvedése iránt. Isten hangja nem hallható, szeretetének csendes öröme nem érezhető többé, a jóra való törekvés elhalványul.

A Szentatya határozottan fogalmaz ebben a kérdésben : “Ha meg akarod változtatni a tested, akkor a cukorka és az alkohol a megfelelő út, de ha a szíved akarod megváltoztatni, nehezebb böjtre van szükséged. Ez a keskeny út nehezebb, de nem hiábavaló."

Az eredeti cikk itt olvasható.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú