Muhámmád Junusz egy bangladesi közgazdász, akinek a munkásságát számos díjjal jutalmazták már. Muhámmád elkötelezte magát amellett, hogy a szegénységből kitörni vágyó embereknek segítsen. Ezért alapította meg a Grameen Bankot 1983-ban. A bank kedvező feltételekkel biztosít kis összegű kölcsönt - mikrohitelt - a vállalkozásoknak és szükség esetén pénzügyi tanácsokkal is segíti ügyfeleit.

A Nobel-békedíjas Muhámmád Junusz életműve ihlette azt a rendhagyó kezdeményezést, amely 23 szerencsés fiatalnak nyújt munkát. A bécsi magdas HOTEL személyzete ugyanis javarészt menekültekből áll. Évente sok ezer embernek kell kényszerűségből elhagynia a hazáját. Sajnos nem minden menedékkérő olyan szerencsés, hogy elfogadják a kérelmét, de akinek mégis sikerül, sokszor még az is csalódik. A menekültek számára kevés a munka, és az is általában fizikai, nem igényel szakképzettséget.

„Nemcsak szociális, de gazdasági szempontból is érthetetlen, hogy fiatal, motivált és tehetséges embereket semmittevésre ítélünk. Ez a ház megmutatja, hogy másként is lehet“ – fogalmazta meg Michael Landau, a Bécsi Caritas vezetője.

„Migrációs háttérrel rendelkező embereknek nyújtunk perspektívát, akik az osztrák munkaerőpiacon csak nehezen tudnának elhelyezkedni. Ezzel félreérthetetlenül és világosan szeretnénk jelezni: aki legálisan tartózkodik Ausztriában, annak meg kell engedni, hogy legálisan dolgozhasson nálunk. A lényeg, hogy ne csak menedéket, de jövőt is adjunk az embereknek” – fűzte tovább a gondolatot Klaus Schwertner, a Bécsi Caritas főtitkára.

A magdas HOTEL Bécs első Social Business Hotele. Egy kiváló példa arra, hogy gazdasági érdek és szociális érzékenység nem zárják ki egymást. Sok önkéntes segített abban, hogy a korábban idősek otthonaként működő épületet hotellé alakítsák át. A HOTEL átalakítását a BAWAG PSK közösségi finanszírozási kampánya 57.000 euróval támogatta. És hogy hogyan boldogul maga a hotel? A booking.com értékelői szerint „mesésen”.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú